"Кодекс Алиментариус /" комиссиясы Атқару Комитетін, үйлестіру аймақтық комитеттерін және 16 түрлі бейінді комитеттерді қамтиды.
Атқарушы комитеті
Кодекстің атқарушы комитеті төрағадан, төрағаның үш орынбасарынан, алты өңірлік үйлестірушіден және кодекстің әртүрлі географиялық топтарынан сайланған жеті өкілден тұрады. Сессиялар арасындағы кезеңде Атқарушы комитет комиссияның атқарушы органы ретінде әрекет етеді.
Атап айтқанда, Атқарушы комитет комиссияның жұмысын жалпы бағдарлауға, стратегиялық жоспарлауға және бағдарламалауға қатысты комиссия ұсыныстарын жасай алады.
Атқарушы комитет жұмыс жүргізу жөніндегі ұсыныстарға "сыни талдау" жүргізе отырып және стандарттарды әзірлеу барысын қадағалай отырып, стандарттарды әзірлеу жөніндегі комиссияның бағдарламасын басқаруға көмек көрсетеді
Аймақтық үйлестіру комитеттері
Кодекстің алты аймағы бар, олардың әрқайсысы ФАО/ДДҰ бірлескен өңірлік үйлестіру комитетімен ұсынылған. Әрбір комитет аймақтың азық-түлік өнімдерінің стандарттары мен сапасын бақылауға қатысты проблемалары мен қажеттіліктерін анықтауға жауап береді. Өңірлік деңгейдегі бірлескен жұмыстың арқасында елдер осы саладағы инфрақұрылымдық әлеуетті нығайту мақсатында реттеу саласындағы өзекті мәселелерді және тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға байланысты проблемаларды көтере алады.
Аймақтық үйлестірушілер
солдан оңға қарай Кения, Үндістан, Қазақстан, Чили, Вануату, Иран
Стандарттар
Өңірлер, комитеттің пікірінше, болашақта халықаралық нарықтарға шығу үшін әлеуеті бар өнімдерді қоса алғанда, осы өңір үшін қызығушылық тудыратын өнімдерге жалпы әлемдік стандарттарды әзірлеу жөніндегі комиссияға ұсынымдар бере алады. Өңірлер сондай-ақ осы аймақтың ішінде тек қана немесе тек қана сауда нысаны болып табылатын азық-түлік өнімдеріне арналған өңірлік стандарттарды әзірлей алады.
Консультативтік рөл
Өңірлік комитеттер комиссия қызметінің өңір үшін ерекше маңызы бар кез келген аспектілеріне назарын аудара алады және өңірдегі үкіметаралық және халықаралық үкіметтік емес ұйымдар жүргізетін тамақ өнімдеріне арналған барлық өңірлік стандарттар бойынша жұмысты үйлестіруді нығайта алады.
Кодекс стандарттарын үйлестіру және енгізу
Бұл комитеттер аймақтық деңгейде жалпы үйлестіруші рөл атқарады және комиссиядан түскен сұраныстарға жауап береді
Бейінді комитеттер
Жалпы мәселелер жөніндегі комитеттер
Жалпы пәндер бойынша комитеттер барлық өнімдер мен өнім санаттары бойынша қолданылатын жалпы стандарттарды, нұсқаулықтар мен практика кодекстерін әзірлейді. Бұл мәтіндер гигиеналық практикаға, таңбалауға, қоспаларға, инспекцияға және сертификаттауға, тамақ пен ветеринарлық препараттар мен пестицидтердің қалдықтарына қатысты
CCCF Азық-түлік өнімдеріндегі ластаушы қоспалар жөніндегі кодекс комитеті
CCFA Азық-түлік қоспалары жөніндегі кодекс комитеті
CCFH Азық-түлік гигиенасы кодексінің комитеті Қолданыстағы
CCFICS Азық-түлік импорты мен экспортын бақылау және сертификаттау жүйелері жөніндегі кодекс комитеті
CCFL Азық-түлік өнімдерінің импорты мен экспортын бақылау және сертификаттау жүйелері жөніндегі кодекс комитеті
CCGP Кодекстің жалпы қағидаттар жөніндегі комитеті
CCMAS Кодекстің талдау және сынама алу әдістері жөніндегі комитеті
CCNFSDU Арнайы диеталық тағамға арналған тамақтану және азық-түлік кодексінің комитеті
CCPR Арнайы диеталық тамақтануға арналған тамақтану және тамақ өнімдері жөніндегі кодекс комитеті
CCRVDF Азық-түлік өнімдеріндегі ветеринариялық дәрі-дәрмектердің қалдықтары жөніндегі кодекс комитеті
Тауарлар жөніндегі комитеттер
Кодекстің тауарлық стандарттары сатылатын 200 - ге жуық тауарлардың физикалық және химиялық сипаттамаларын анықтайды-алма мен бидайдан мұздатылған балық пен бөтелкедегі суға дейін.
Дәнді, дәнді және бұршақты дақылдардан жасалған өнімдер жөніндегі кодекс комитеті |
|
Жаңа піскен жемістер мен көкөністер кодексінің комитеті |
|
Май және өсімдік майы кодексінің комитеті |
|
Қайта өңделген жемістер мен көкөністер кодексінің комитеті |
|
Дәмдеуіштер мен аспаздық шөптер кодексінің комитеті |